Monday, September 8, 2014

TYST DIPLOMATI av Jens Odlander

I våras kom den ut, diplomatens version av de 238 dagarna som de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson tillbringade i etiopisk fångenskap och fängelse.
Den kom i bakvattnet av all uppmärksamhet som journalisternas egen skildring fått. Deras bok kom ungefär ett år efter frisläppandet och har fått stor spridning i Sverige både i tryckt form och som radioföljetong. Den är mycket bra.
Även Odlanders bok är välskriven. Den berättar om det som inte kunde sägas då när det tysta spelet pågick. Det är inga stora överraskningar eftersom svensk media följde berättelsen så nära medan den pågick.
Själv är jag mycket intresserad av Odlanders bedömningar av det etiopiska statsstyret och Meles Zenawi. Också hans syn på svenska mediers sätt att ligga på - bryt förbindelserna, fördöm, avsluta biståndet! Ja, biståndet är redan minimalt och inte ens de stora givarna som USA och England tycks kunna påverka Etiopien särskilt mycket. Att spela med var nödvändigt, bedömde UD och det hade de säkert rätt i. Etiopien tar inga tillrättavisningar och var noga med att allt hade sin legala gång, med rättegångar som var öppna, Persson/Schibbye fick försvarare. Det gick sen till en nådeansökan, så som det brukar gå, det känns som mycket gammeldags och autokratisk rättsskipning för oss, att statsledningen till slut fäller avgörandet när domstolen sagt sitt och när ånger sedan visats.
Ingen tvekan om att det var en politisk rättegång och att terroristlagen ger stort utrymme för godtycke. Men heller ingen tvekan om att det brott Schibbye/Persson erkände - att de olagligt gått in i landet, ses som mycket allvarligt av många etiopier. Synen på de territoriella gränserna och deras betydelse har vi som haft fred så länge kanske svårt att förstå - den som har sett stenhögen Badme mellan Etiopien och Eritrea som är omtvistad och som kanske 100.000 dog för att erövra/försvara inser att det är mer än själva marken, det handlar om nationellt självbestämmande och okränkbarhet...
Persson/Schibbye kom ut i alla fall och Odlanders bok visar vilket enormt arbete UD och ambassaden i Addis la ner på att åstadkomma detta. Ett försvar för den fria journalistiken.
Nu åker jag snart till Etiopien igen. De jag träffat de senaste gångerna jag var där sitter nu inne - enligt samma terroristlagar. Bl a gäller det min "fixare" som hjälpte mig senast - en nyfiken, liberal, frihetsälskande journalist. En ordentlig kampanj på sociala medier pågår medan rättegångarna skjuts upp ideligen för att åklagaren ska samla fler bevis mot unga bloggare och studenter - landets framtid.



No comments:

Post a Comment